Vilket gevär är rätt för mig?

Vilket gevär är rätt för mig?

 

För dem som gillar skytte och vapen finns det många olika sätt att utöva det på. Man kan såklart jaga, eller öva prickskytte på en skjutbana. En annan variant av skytte är att skjuta med luftgevär! Det finns många olika sorters gevär att välja mellan, beroende på ålder, ändamål och vana. Så vilket ska man välja om man vill börja med skytte? Vi har listat de vanligaste sorterna.

 

Fjäderluftgevär

 

Det luftvapen som funnits längst och som är vanligast på marknaden är ett fjäderluftgevär. Det fungerar på så vis att en tryckfjäder pressas ihop under laddningen och släpper fram kulan genom tryck. Det är den populäraste varianten av luftpistol på marknaden och ett bra alternativ för nybörjare.

 

Kolsyredrivna gevär

 

Denna variant är uppbyggd med hjälp av en behållare med kolsyra, som släpper ut en mängd koldioxid när den skjuter. Det är ett vapen som främst bör användas under sommaren då kolsyra inte är bra att använda under kallare månader.

 

PCP-gevär

 

PCP, eller Pre-Charged Pneumatic, har en trycksatt anordning som fungerar lite som en dykartub. Den skjuter med hjälp av en pump och kan skjuta mellan 30–50 skott. Även denna variant är bra för nybörjare och enkel att hantera.

 

Pumpgevär

 

Pumpgevär har en kolv, som komprimerar luft genom en behållare när man laddar vapnet. När man skjuter så släpps luften loss och kulan kan komma ut genom öppningen.

 

Om man är osäker kring vilken variant man ska köpa man kan alltid kontakta ett skytteförbund, läsa på online eller fråga en expert. Det är alltid bättre att börja med ett lättare vapen, för att sedan avancera till mer komplexa varianter när man känner sig bekväm med att skjuta. Kom ihåg att alltid skjuta på skjutbanor med instruktörer för att inte skadas eller råka göra illa någon annan.