Hur man blir rik i några enkla (nåja) steg!

Så kallade självgjorda rika människor blir inte rika av en slump. Det kan lätt antas att personer som Bill Gates och Elon Musk har något magiskt över sig; att de är övermänniskor som jobbat trettio timmar om dygnet halva sina liv, och att de både andas och svettas effektiva arbetstimmar… men sanning är faktiskt att vem som helst kan, med lite hårt arbete – och en hel massa tur – bli ekonomiskt oberoende. Miljonärer är inte sådana som sitter och väntar på att livet ska hända, eller en lottovinst. Istället vidtar de ofta avsiktliga åtgärder för att tjäna pengar och bygga upp välstånd. Om du är redo att ta kontroll över din ekonomi, kan du ofta öka din förmögenhet genom att välja och förbinda dig till en steg-för-steg-plan.

1. Identifiera dina mål

Innan du börjar med att bli rik, utarbeta en ekonomisk plan. Här är några frågor du kan ställa dig själv när du sätter ihop din plan:

Vad innebär det att vara rik? Finns det ett särskilt nettovärde jag skulle vilja uppnå?

Vad är mitt månatliga budgetmål? Funderar jag på att lägga pengar åt sidan för att investera eller för att betala av skulder? Och måste jag verkligen köpa saker som jag tidigare använt, som min lyxigt vård lockigt hår?

Är jag ute efter att få förtidspension?

Var specifik med dina svar så att du vet dina exakta mål. När du väl har etablerat din övergripande vision, bryt ner den i mindre kortsiktiga mål som är lättare att uppnå. Genom att skapa den här färdplanen bör du få en tydligare känsla för vad din destination är och hur du tar dig dit.

 

2. Avsluta din högränteskuld

Ingenting drar ner ditt hårda arbete som högränteskulder – att ta hand om dem är lika viktigt som värmeskydd hår i öknen. Totala konsumentskulder ökade med 5,4 % mellan 2020 och 2021, enligt Experian, en av de tre nationella kreditbyråerna.

Skulder med höga räntor, som kreditkortsskulder, kan vara utmanande att betala tillbaka. Du betalar inte bara huvudbeloppet du lånade, utan du betalar ofta också rejäla räntekostnader.

För att ta kontroll över din skuld, börja med att lista alla dina lån från högsta ränta till lägsta. Överväg att göra extra betalningar mot det ursprungliga lånebeloppet på dina högränteskulder först för att minimera det totala räntebeloppet du kan vara skyldig när skulden är betald. Du kommer förmodligen att behöva ange att den extra betalningen är för det ursprungliga lånebeloppet – fråga din långivare om det finns en viss process du bör följa när du använder den här strategin.

När du har betalat av den första skulden i sin helhet, gå vidare till lånet med den näst högsta räntan. Du spenderar mindre pengar på räntekostnader och har mer pengar i fickan genom att rikta in dig på skulder med hög ränta.

 

3. Börja budgetera och spara pengar

För att betala av skulder och nå dina ekonomiska mål är det viktigt att lära sig hur du hanterar dina pengar. Följ dessa steg för att implementera en grundläggande budgeteringsplan:

Identifiera kostnader: Skriv ner dina inkomstflöden och utgifter och beräkna hur mycket du tjänar eller spenderar i genomsnitt för varje objekt på din lista.

Håll reda på stora utgiftskategorier: Undersök hur mycket du spenderar varje månad på kategorier som hyra, verktyg och matvaror. Glöm inte att också redogöra för diskretionära utgifter, som att äta ute eller köpa en ny bok.

Leta efter områden att förbättra: När du har ett fågelperspektiv över ditt månatliga kassaflöde, hitta platser där du kan dra ner för att spara extra pengar.

Kanske kan du laga mat hemma oftare än att äta ute på restauranger. Eller kanske finns det gratisaktiviteter du kan göra i ditt område för att spendera mindre på underhållning. Använd besparingarna du gör för att bygga en nödfond, odla ett boägg, betala ner skulder eller till och med investera. När du kommit så långt kan du börja pusta ut, och du har råd med lite finare middagar, dina hobbies och sulfatfritt schampo som du är van vid. Men sluta inte spara! Det kan bli mycket bättre, desto smartare du använder ekonomin!